fredag 20 oktober 2017

Regional Utveckling


Onsdag torsdag höll Regionförbundet de årliga regiondagarna som i år hade temana Trendspaning och hur bygger vi för framtiden. Jag hade möjlighet delta halva dagar och det var intressanta insikter jag fick.

Det första seminariet hade den provokativa rubriken ”Det har aldrig gått så långsamt som nu” och ville väcka synsättet att vi hinner allt sämre med i den förändring som sker. Vi är helt enkelt för långsamma. Det är de som spanar, agerar och vågar, ibland på chans som är vinnarna. Det klassiska att springa fort är ingen idé om man inte bestämt sig vart man vill var ett av kärnbudskapen. Ett annat var att ett ledningsmöte bör disponeras så att huvuddelen av tiden ägnas åt framtidsspaning och vägval framåt och en mindre del på analys av vad som redan hänt.

I en nyligen gjord studie vad unga idag oroas mest över så kommer miljöförstöring, terrorism och våld på de tre första platserna. Jobb, ekonomisk trygghet och sjukdom, gamla klassiska oroshärdar, ligger långt ner på listan. Tänkvärt för oss som just nu formar hur vi vill utveckla samhället de kommande fyra åren.

Andra dagen handlade mycket om byggnation i trä och hur vi ska ta tillvara vår stora skogsresurs som finns i Småland. Lena Ek, Södras styrelseordförande, talade om vikten att få boende i större städer att förstå hur värdefull och användbar skogen är i vårt samhälle. Hon liknade skogen vid ett trädgårdsland som blir en bra jämförelse hur man bereder marken, sår, rensar ogräs, gallrar och skördar vid rätt ålder – inte för sent så det blir övermoget. Platscheferna för Hjältevadshus i Hjältevad och Bo Klok i Gullringen deltog och framhöll vikten av kompetensförsörjning och önskan om tågstopp på respektive ort.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar