fredag 21 september 2018

Grattis Astrid Lindgrens Värld


För tio år sedan gick debatten hög att Vimmerby kommun sålde huvuddelen av bolaget Astrid Lindgrens Värld AB till Saltkråkan AB, eller egentligen familjen Astrid Lindgren. Jag var själv en av de starka förespråkarna och deltog i flera debatter om försäljningen. Det var en usel affär för kommunkassan, nu kommer pengar och verksamhet att flytta från Vimmerby. Intresseorganisationen Nya Välfärden anmälde kommunen till EU-domstolen, ekonomer och fd ägaren Curth Wrigfors var emot. Den gången stod vi emot opinionen och jag kan bara säga hur rätt det blivit.

Att få kritik från de många som inte lyfter perspektivet till en helhet där alla trådar ska gå ihop känns nu igen i lokalisering av byggnationer av olika slag, i att ha markberedskap ta emot företagsetableringar eller att rusta kommunen för stabil fiberinfrastruktur.

Våren 2017 överlät kommunen fastigheterna på Näs och Kohagenområdet till Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Samtidigt köpte Astrid Lindgrens Värld AB driftbolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB för en krona av kommunen. Kommunen hade under tio år tillskjutet medel om ca 30 mnkr för uppbyggnad och utveckling. Nu har möjligheten till samordning och utveckling tagits över av Astrid Lindgrens Värld som jag har mycket goda förhoppningar kommer att framgångsrikt driva verksamheten.

Jag gratulerar Astrid Lindgrens Värld till alla framgångar och uppmärksammar särskilt idag att vi i Vimmerby har Sveriges bästa besöksmål och Sveriges näst starkaste varumärke alla kategorier, just Astrid Lindgrens Värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar