torsdag 21 juni 2018

Budgetramar 2019


Här kommer min inställning och mitt anförande vid kommunfullmäktige i måndags.

Vimmerby har fantastiska möjligheter och vi gör det möjligt att ta tillvara alla goda sidor. Det händer mycket i Vimmerby som bidrar till en stark framtidstro.

Bostadsbyggande, både från privata aktörer och Vimarhem, för fler inflyttande invånare och omflyttning bland våra invånare.

Industri och handel växer i Vimmerby och skapar fler jobb. Ceosområdet är fulletablerat på kort tid och förberedelserna intensifieras för nybyggnation på Krönsmon.

Allas Vimmerby går in i en utvecklingsfas för alla orter i kommunen. I Djursdala satsas på digital utveckling, i Tuna och Frödinge växer mötesplatser fram för att bara nämna något.

Vimmerby Fiber gör omstart och fortsätter utbyggnaden för Vimarhem och andra i lugn takt. Flera landsbygdsfiberprojekt håller på att förverkligas.

Campus Småland växer med nya universitetsutbildningar som kan läsas lokalt här i Vimmerby.

Vi har lagt grunden till ett välmående Vimmerby där alla har plats och vi föreslår också budgetramar med ansvar och utrymme för en god välfärd tillsammans med ett positivt resultat. Det utrymme om förstärkning om 11,5 mnkr har fördelats efter sammanvägt behov, men uppfyller ändå inte alla de önskemål som finns och vi gärna vill tillgodose. När resurserna är begränsade måste ansvar gå före önskemål men det behövs också mod att göra omprioriteringar i befintliga verksamheter.

Profilen på budgetramförslaget inklusive investeringar är sådant att barnen, de äldre, de svaga och nyanlända står i fokus. Men det ges också utrymme till Allas Vimmerby, till satsningar inom integration, till satsningar på idrott och hälsa, till satsningar på miljö och klimat.

Jag såg med förväntan fram mot att ta del av oppositionens förslag till alternativa budgetramar efter att man gång på gång avstått att delta beslut – något stort måste vara på gång, det är ju dessutom valår. Men nu kom något som nästan inte avviker alls från vårt majoritetsförslag. Här finns ju från C+kd inget utrymme alls för de investeringar i två förskolor man pratat så mycket om, pengar till solpanelssatsningar, pengar för landsbygdssatsningar och så vidare. Menar man allvar med det man säger och söker förtroende att delta i styre av kommunen krävs att man visar hur det ska gå till. Vänsterns förslag till mer pengar till förskolan är lovvärt men riskerar kommunens ekonomi. Önskan om barnomsorg nattetid planerar vi att lösa med den nybyggnation som är på väg. Sd vill också göra en mindre ökning till Barn- och utbildningsnämnden för att inrätta barnomsorg nattetid. Eftersom majoriteten vill bygga en ny förskola avvisas förslaget om ytterligare 20 mnkr i investeringsram för två förskolor.

Avslutningsvis vill jag framhålla att detta är ett beslut om budgetramar för verksamheternas kostnader och investeringar och att detaljbudgetförslag återkommer till kommunfullmäktige i november. Jag yrkar bifall på föreliggande förslag från till budgetramar och investeringsram från kommunstyrelsen och avslag på de ändringsyrkanden som föreligger från C+kd, V och sd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar