fredag 21 april 2017

Kylslaget


Efter en kall och kylslagen påsk med snöfall har också denna vecka varit kylig med kalla nätter och blåst. Även arbetet med budget 2018 som vi nu är inne i kommer att kräva kyla och stora utmaningar från oss politiker och tjänstemän. I förra veckan ägnade vi två dagar till genomgång av förväntad utveckling av den kommunala servicen inom våra nämndsområden. Det kommer att krävas större ekonomiska tillskott än vi har utrymme för med nuvarande verksamhet och väntade förutsättningar i vår kommunala ekonomi. Vi behöver helt enkelt hitta effektiviseringar och fasa ut sådant som har lägst prioritet. Alternativet är höjda taxor och avgifter. Höjd kommunalskatt, när vi redan har länets högsta, är inte rimligt och lagen kräver att vi till hösten antar en budget som visar överskott.

Det är ett viktigt pussel vi har att lägga nu under kommande veckor för att ge de bästa förutsättningarna för våra verksamheter att ge den samhällsservice vi vill och som alla har rätt att förvänta sig, men som alla kanske inte blir helt nöjda med.

Det finns också många andra viljor och intressen om vägförbättringar, bredbandsutbyggnad, idrottsanläggningar, kommunikationer med mera som ska hanteras. Vi kommer att göra vårt bästa men sannolikt måste mycket vänta.

I veckan har vi också fått veta att det finns intressenter som gärna vill bygga bostäder i Vimmerby vilket välkomnas. Kommunens grupp som ser över våra tillgängliga byggbara tomter och gällande detaljplaner tar sig an uppgiften.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar