fredag 9 november 2018

Framgånsrika regioner och utveckling


Här kommer några noteringar från Regiondagarna 8-9 november.

Tillväxt är ett begrepp som är ett mål i många sammanhang. Varför tillväxt? Det är egentligen inte hållbart eller realistiskt. I Sverige är mer än häften av kommunerna krympande, men det behöver inte betyda försämring. Det viktiga är i stället att skapa utveckling och dynamik att hantera förändring.

På plats var den OECD analytiker som studerat Småland, Öland, Blekinge 20112 och nu gjort en uppföljning på hur regionen hanterat de olika förslag och synpunkter som lämnades 2012. En mycket intressant föredragning med många tänkvärda slutsatser.

För det första poängteras att regionen gjort mycket bra och har fått till stånd utveckling och samordning inom turistnäringen och trafiksystemen i sydöstra Sverige. Fortfarande finns brister i norra Kalmar län (läs Stångådalsbanan).

Sedan finns många utmaningar kvar för regionen.

Vi är mycket dåliga på att synas utåt, i Europa och även i Sverige. Vi har alla möjligheter att kaxa till oss, här finns många kvalitéer med närhet till Europa. Men också få nuvarande befolkning att ta större nytta och uppskattning av alla värden som finns.

Fyra nyckelområden att jobba vidare med lyftes fram.

-          Digitalisering är oerhört viktig och ett måste för framtida utveckling.

-          Samverkan och samarbeten också över traditionella gränser.

-          Tillvarata all kreativitet och innovativa idéer. Låt industri och näringar växa och sluta upp med jante. Höj värdekedjan av det vi gör inom regionen.

-          Höj utbildningsnivå och kompetens. Ta tillvara alla invandrare och deras styrkor. Sverige har tyvärr låg produktivitet som behöver förbättras. Betyder inte jobba mer, men jobba smartare.

-          Planera för framtida strukturer men var flexibel. Strunta i stela planer det blir aldrig som man tror ändå. Däremot vet vi att befolkningen är åldrande i regionen här behövs långsiktighet i strukturer (som vård, omsorg och boenden).

-          Hjälp varandra, häng på framgångar, bjud på framgångar. Ta rygg – samverka, bygg tillit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar